Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ

Δενδρολίβανο

Τόπος Παραγωγής
Στο Βουνό Μαλιμάδι.

Διάθεση Προϊόντος
Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από τα τοπικά καταστήματα του Νομού αλλά και από ιδιώτες που κατέχουν την συλλογή τους.

Τρόπος Παραγωγής
Η περίοδος ανθοφορίας του είναι παρατεταμένη και σταδιακή από τν Απρίλιο ως και τον Αύγουστο, αλλά ανθοφορεί όλο τον χρόνο. Τα φύλλα του φυτού διατίθενται στο εμπόριο ως νωπή ή ξηρή δρόγη ή πωλείται ως αιθέριο έλαιο του φυτού. Το τελευταίο παράγεται με απόσταξη με υδρατμούς των φύλλων και ανθέων του φυτού.

Επιδράσεις στην Υγεία
Προτείνεται για κράμπες στο στομάχι και για το φούσκωμα, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση των στοματικών υγρών. Έχει αντιμικροβιακή δράση και παλαιότερα χρησιμοποιούταν στα νοσοκομεία ως αντισηπτικό.

Δάφνη

Τόπος Παραγωγής 
Καλλιεργείται στα χαμηλά υψόμετρα του Νομού Καστοριάς.

Διάθεση Προϊόντος
Συλλέγεται, αποξεραίνεται και διατίθεται από ιδιώτες αλλά επίσης πωλείται από τα καταστήματα τοπικών-παραδοσιακών προϊόντων.

Τρόπος Παραγωγής
Η δάφνη φυτεύεται σε κήπο αλλά και σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλόνι, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι συχνό πότισμα, ενώ τα αποξηραμένα φύλλα της μπορείτε να τα φυλάξετε για πολύ καιρό σε βάζο που κλείνει καλά σε σκιερό μέρος για να μην χάσουν το χρώμα τους.

Επιδράσεις στην Υγεία
Το αφέψημα θεωρείται χρήσιμο σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ανορεξίας επίσης χρησιμοποιείται για τν πονόλαιμο και τις στοματικές μολύνσεις. Στο φαγητό η προσθήκη του δίνει ιδιαίτερα νόστιμη γεύση.

Κακουλές

Τόπος Παραγωγής
Θαμνώδες φυτό στο βουνό Μαλιμάδι.

Διάθεση Προϊόντος
Πωλείται από καταστήματα τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων, αλλά συχνά προσφέρεται στους καταναλωτές από ιδιώτες που γνωρίζουν την σύσταση και την επεξεργασία του.

Τρόπος Παραγωγής
Οι σπόροι του φυτού συλλέγονται την Άνοιξη αποξεραίνονται καλά το καλοκαίρι και ύστερα είναι έτοιμοι για χρήση. Φυλάσσονται σε βάζα σε περιοχή με σχετικά χαμηλή υγρασία ώστε να διατηρούν τις ιδιότητες τους και την θρεπτική τους αξία.

Επιδράσεις στην Υγεία
Οι κακουλές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση ενοχλήσεων που αφορούν την καρδιά.

Αστεροειδής Γλυκάνισος

Τόπος Παραγωγής
Καλλιεργείται σε χαμηλά υψόμετρα του Νομού.

Διάθεση Προϊόντος
Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από καταστήματα τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Τρόπος Παραγωγής
Βράζοντας αποξηραμένους καρπούς από γλυκάνισο σε νερό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα το οποίο αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό.

Επιδράσεις στην Υγεία
Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό χόρτο το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφορικό σύστημα και έχει αποχρεμπτική και οιστρογονική δράση. Τέλος είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο ενάντια στους κολικούς-σπασμούς των εσωτερικών μυών.

Κουκουνάρι

Τόπος Παραγωγής
Συλλέγεται από τα πεύκα των ορεινών σημείων του Νομού Καστοριάς.

Διάθεση Προϊόντος
Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από καταστήματα τοπικών , παραδοσιακών προϊόντων που διαθέτει ο Νομός Καστοριάς.

Τρόπος Παραγωγής
Στην φύση γενικά οι πεσμένοι σπόροι μπορούν να βρεθούν κάτω από τα δέντρα. Συλλέγονται και είναι έτοιμοι για χρήση αφού πρώτα διαχωριστούν από το κέλυφος.

Επιδράσεις στην Υγεία
Είναι πηγή θρεπτικών συστατικών φυτικής προέλευσης, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και τα "φιλικά στην καρδιά" μονό ακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Πηγή: Κοσμάς-Αριστοτέλης Δούκας, «Προώθηση παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων
ορεινών περιοχών για υποστήριξη του εναλλακτικού τουρισμού», στα πλαίσια του
Ερευνητικού Χρηματοδοτούμενου Έργου: Θαλής (κωδ. έργου 85318)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου